maandag 5 december 2016

Hoofdstuk 3: De manier waarop we de dienaren verkiezen

We laten alle andere christelijke gemeenten in hun vrijheid, maar wij deze manier van het verkiezing van dienaren het bekwaamst om onze gemeente te stichten. Op de dag waarop gemeenschappelijk wordt gevast en gebeden wordt de gemeente door de predikant aangespoord dat iedereen (onder het aanroepen van Gods Naam) ernstig bij zichzelf nagaat wij hij het meest tot nut en bekwaamheid acht, zonder menselijke of vleselijke voorkeuren. Deze namen zal hij in de hele week die daarop volgt schriftelijk inleveren bij de dienaren en ouderlingen van de gemeente. Daarna nemen de dienaren de namen in ogenschouw die door de meeste stemmen hebben gekregen en na ernstig de Goddelijke Naam aangeroepen te hebben geeft ieder om de beurt zijn stem. Zo spreken ze zorgvuldig samen totdat ze overeen gekomen zijn. Er mag niemand onder de verkozenen zijn die iets heeft wat de verkiezing twijfelachtig zou maken en of er iets is waardoor de verkozen terecht van de dienst afgehouden moet worden. En als de verkiezing onder de dienaren zo eendrachtig is afgesloten, worden de verkozenen tot de vergadering van ouderlingen en diakenen geroepen. Daar wordt hun alles verteld over wat het ambt inhoudt en wordt nauwkeurig nagegaan wat de gezindheid van hun hart hierover is.

Als ze geen wettelijke verontschuldigen aanvoeren om de dienst niet aan te nemen, maar hun roeping aanvaarden worden ze na de ochtenddienst van de daaropvolgende zondag met naam afgekondigd vanaf de kansel door de dienaar. En men laat ze staan op de plaats waardoor ze door de hele gemeente gezien kunnen worden.  Dan verklaart de dienaar vanaf de kansel tot het volk dat deze mannen na nauwkeurige inventarisatie en overlegging van de stemmen van de gemeente zijn verkozen tot de dienst met een zorgvuldig beraad van alle dienaren. Dit is gebeurd zonder menselijke voorkeuren, maar alleen ter vermeerdering van de glorie van God in zijn gemeente. Zo wordt op dat moment door de dienaren de verkozenen het beste geacht om de gemeente te bedienen. En om verder te voorkomen dat iemand terechte redenen heeft om bij zulke verkiezingen bezwaar te maken kan de gemeente de hele daaropvolgende week zich bezinnen. Dan kan iedereen voor zichzelf nagaan of hij iets in de verkozen mannen vindt - hetzij in de leer, hetzij in het leven – waardoor de verkozenen terecht geweerd moeten worden van het ambt. En als iemand in de gemeente een bezwaar zou hebben, dan wordt hij aangespoord dat hij dat binnen de week voor de donderdag de dienaren en ouderlingen in eigen persoon en in de vreze des Heere ter berde brengt. Zo kan in de navolgende vergadering van de ouderlingen een nauwkeurig en zorgvuldig onderzoek naar de beschuldigingen worden gedaan.

Mocht er binnen de voorgenoemde week iets tegen de verkozenen ingebracht worden dat na nauwkeurig onderzoek door dienaren en ouderlingen de verkiezing terecht twijfelachtig zou maken, dan worden de beschuldigden niet tot het ambt toegelaten. In hun plaats wordt de bekwaamste van de anderen gesteld door de dienaar. Zo wordt de gemeente in haar redelijkheid recht gedaan. Maar wordt er in die navolgende week voor de zondag niets van waarde tegen de verkozenen, dan gaan de dienaren van het Woord en de ouderlingen verder met de bevestiging van de gekozen dienaren voor de hele gemeente, op de hierop volgende manier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten